marți, 11 august 2015

Maioneza

- Du-te mai copile si adu doua oua. Da vezi sa nu iei iar oule puse cuibar!
Pruncul se repede spre sura aia mica si gainile incep sa zburataceasca agitate. In cateva momente aerul e plin de praf, de pene si de galagie. Singura gaina ramasa pe cuibar il priveste atent pe copil si caraie incet. El o ignora si incepe sa caute oua. Le clatina incet in lumina tulbure si le pune atent in palarioara de paie cumparata saptamana trecuta de la targ. Are grija  sa nu ia oale clocite lasate acolo intentionat pentru gaini. Imediat isi umple palaria si o ia la fuga prin curte.
- Mamamare, uite cate am gasit!
- Ptiu, bata-te norocu! Ia sa vedem.
Batrana ia incet fiecare ou si il priveste in lumina, il clatina incet si zambeste multumita.
- Sigur ai lasat si pentru cuibare?
Copilul raspunde cu un aer intepat.
- Doar nu"s prost! Stiu si io ca gainile se oua doar langa alte oua! Am lasat...
- Bine, mai copile. Ia fugi tu si adu uleiul din bucatarie.
Pana cand se aseaza batrana pe banca de la masa din curte, baiatul e inapoi cu sticla de ulei.
- Acuma fii atent aici.
Copilul se uita cu ochii mari cum batrana sparge cu grija oul si pune albusul intr-un pahar. Apoi face niste miscari ciudate si rastoarna galbenusul in farfurie. Pune niste sare si un strop de otet, ia o lingura de lenm si ii arde una la fund baiatului.
- Esti atent sau rup lingura pe tine?
Lingura incepe sa alerge in farfurie si picaturile de ulei cad ritmic peste amestecul de culoare galbuie si ...magie. Apare o pasta frumoasa care creste pe masura ce scade nivelul sticlei de ulei.
Batrana se duce sotancaind pana in bucatarie ca sa aduc amestecul de legume, copilul se uita in jur, baga repede un deget in farfurie si  gusta. Mmmm...bun! Intinde din nou degetul spre maioneza si ..il ustura fundul de la lingura de lemn ce aterizeaza din nou pe turul pantalonilor....
A doua zi copilul se duce singur si ia un ou, il zgaltaie cum a vazut el la batrana, il pune in farfurie, pune sare, toarna juma se sticla de otet si se apuca de mestecat. Mesteca el asa cum vazut-o pe bunica si degeaba. In farfurie nu aparea deloc amestecul acela delicios pe care il facuse femeia cu o zi inainte. Oricum, el toarna ulei! Goleste o sticla si mai deschide una. Si amesteca! Si degeaba! Dupa vreo jumatate de ora vine si bunicul si se pune pe banca
- Ce faci, nepoate?
- Maioneza.
Batranul se uita atent in castron, zambeste si intreaba calm
- Ce faci cu atata maioneza?
- Bunica nu m-a lasat ieri sa mananc. Si imi place. Azi o sa fac eu si nu o sa-i dau nici eu ei!
- Asa ca faci, mustaceste batranul. Dar vad ca nu prea iti iese maioneza
Copilul se uita la batran, se uita in castron si zice cu glas mic
- Nu prea...
- Uite care ii secretul, zice batranul. In primul rand trebuie sa mesteci intr-un singur sens. Apoi trebuie sa mesteci si cu limba in gura in acelasi timp cu lingura in castron. De aia e asa greu! De aia sunt putin care stiu sa faca maioneza. Dar vezi sa nu-i spui la aia batrana ca ti-am spus secretul!
- N-ai grija, ca nu spun! zice baiatul si se apuca si mai vartos de frecat cu lingura prin catron
Sarea uleiul in toate partile, baiatul ametise de la ataat invartit cu limba in gura si maioneza tot nu iesea asa ca la bunica.
- Freaca mai cu nadejde, mai copile! Ce crezi tu, ca asa usor e sa faci o maioneza? Asta-i a mai a dracului mancare din toate cate sunt si doar cativa oameni pe lumea asta se pricep sa o faca. Asculta la mine, doar daca reusesti sa faci maioneza esti un bucatar adevarat!
Stropii de ulei ajungeau pe camasa, stropii se sudoare ajungeau in maioneza si lingura de lemn se invartea odata cu limba din gura si ochii din capul baiatului.
Rasetele bunicului au scos-o afara din casa pe batrana.
-Doamne, mai omule! Ce ai facut cu bietu copil?
- Nimic n-am facut! Il invatam cum sa faca maioneza!
Bunica se uita urat la batran, se uita speriata la copilul a carui limba se invartea iesita dement din gura si la uleiul  imprastiat peste tot...
- Apai ca n-ai minte nici cat copilul asta! Mai copile, lasa limba in gura, ca arati ca un caine inainte de ploaie! Hai in casa sa te schimbi. Si tu, om batran si fara minte, fugi mintenas pana la alimentara si cumpara-mi doua sticle de ulei, ca altfel ii de rau!...
Copilul a crescut si totusi, de cate ori face maioneza, inca mai invarte involuntar limba in gura in sensul si cu aceeasi vigoare cu lingura de lemn. Cand isi da seama se opreste si rade.
Apoi isi aduce aminte de cei batrani si zambeste amintirilor...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu